Sökmotoroptimering är för många något av en gåta. Vad är det som egentligen avgör varför en viss webbsida rankar bättre än en annan? Saninngen är att det endast är ett fåtal av Googles ingenjörer som känner till detta. De som jobbar aktiviteter med Googles sökalgoritm har faktiskt inte heller kännedom om alla komponenter som utgör detta internets mysterium.

För dig som är nybörjare inom SEO så är det en god idé att börja läsa på exempelvis searchenginejournal.com och deras nybörjarguide för att få en mer konkret bild av vad SEO innebär. ”Learning by doing” är sannerligen en av grundpelarna i hur man ska lära sig SEO. För att bli riktigt grym på sökmotoroptimering behöver man praktisk kunskap. Det första man bör göra är att köpa en domän och bygga upp en hemsida. Man behöver inte ha avancerade kodningskunskaper för att bygga en hemsida. WordPress är ett förhållandevis enkelt sätt att bygga en hemsida på och det finns många snygga och lättanvända teman att använda.

När du byggt din hemsida ska du börja skapa innehåll och sidor där detta innehåll ska finnas. Innan du gör detta är det en god idé att göra en sökordsanalys så att du vet vilka sökord du vill ranka för. Är sajten helt ny och inte har några inkommande länkar kanske du inte ska ge dig in på den mest konkurrensutsatta branschen, om du exempelvis försöker ranka för sökordet casino bonus så kommer du få det riktigt tufft.

Börja istället med någon som är mindre konkurrensutsatt där du inte behöver alldeles för mycket länkkraft. När du ser hur sökorden du jobbar med klättrar upp i SERP:en kommer du bli mer motiverad.